Fördelar och nackdelar med solceller

  • Bild

Solenergi har på senare tid blivit alltmer populärt som en hållbar och förnybar energikälla. Solceller, den teknologi som används för att omvandla solljus till elektricitet, erbjuder en rad fördelar och nackdelar som är viktiga att överväga när man utforskar möjligheterna med solenergi.

En lönsam investering som återbetalar sig längre sikt, en klart miljövänlig lösning och inte minst ett sätt att tjäna extra pengar på såld överskottsel. Detta är några av fördelarna med solceller. Om man å andra sidan vänder på steken har dock även solen sina fläckar som det heter. Höga investeringskostnader samt långa och mörka vintrar gör att du kanske ska väga fördelarna mot nackdelarna med solenergi innan du bestämmer dig.

4 fördelar med solenergi

  • Solenergi är en hållbar och förnybar energikälla.
  • Solceller ger långsiktiga kostnadsbesparingar.
  • Priset på solenergi har minskat rejält de senaste 20 åren.
  • Solceller kan generera en extra inkomst.

Hållbar och förnybar energikälla

Solenergi är en obegränsad och förnybar energikälla. Solen är en naturlig resurs som inte kan förbrukas, vilket innebär att den kan användas som energikälla utan att orsaka utarmning. Genom att använda solenergi minskar vi beroendet av fossila bränslen och bidrar till att minska utsläppen av växthusgaser.

Långsiktiga kostnadsbesparingar

Trots de initiala investeringskostnaderna kan solceller erbjuda långsiktiga kostnadsbesparingar. Solcellsanläggningar har en lång livslängd på minst 30 år och kräver minimalt med underhåll. När solcellerna är installerade kan de producera elektricitet i flera decennier och minska elkostnaderna för hushållen eller företagen som använder dem. På så sätt slipper du oroa dig när elbolagen chockhöjer priset på el.

Lägre pris per kW vid inköp av solceller

Förut var det dyrare att installera solceller jämfört med vad det är idag. Enligt Hemsol har priset på solceller i Sverige minskat med 94 % sedan år 2004. Priset per kW ligger på 10 000–15 000 kronor inklusive avdrag i Sverige. Skatteavdraget för solcellsinstallationer i Sverige ligger i dagsläget på 19,4 %. Med tekniska framsteg och ökad forskning förväntas solceller bli ännu mer kostnadseffektiva och effektiva i framtiden.

Solceller kan generera en extra inkomst

En av de lockande fördelarna med solceller är att de kan generera en ekonomisk avkastning och hjälpa dig att spara pengar på lång sikt. När dina solceller genererar mer elektricitet än du förbrukar kan du sälja överskottet till elnätet. Det innebär även att du får ersättning för den överskottsel du matar in i elnätet, vilket kan ge en ekonomisk fördel för dig som har solceller.

3 nackdelar med solceller

  • Solceller har en hög initial investeringskostnad.
  • Solceller har en begränsad elproduktion under vissa förhållanden.
  • Solceller kräver mycket yta.

Höga initiala investeringskostnader

En av de största nackdelarna med solceller är de höga initiala investeringskostnaderna. Installation av solceller kan vara kostsamt, och även om priset per kW har minskat kan det fortfarande vara en betydande utgift för en familj med en liten budget. Det är viktigt att göra en noggrann kalkyl och bedöma lönsamheten för solceller baserat på individuella förhållanden.

Begränsad elproduktion under vissa förhållanden

Solcellers elproduktion påverkas av faktorer som skugga och mängden solinstrålning. Till exempel kan skuggning från träd och byggnader minska solcellernas elproduktion.. Det är även viktigt att poängtera att solcellers elproduktion är mycket låg under vinterhalvåret i Norden eftersom mängden solinstrålning är mycket låg under denna tid.

Som en liten ljusglimt i den nordiska tillvaron har dock, mot vad man tidigare trott, ny forskning påvisat att solenergi är en klar fördel i Norden. Detta eftersom vi under sommaren har många soltimmar men även relativt låga temperaturer.

Solceller kräver mycket yta

En annan nackdel med solceller är att de kräver en betydande mängd plats för att generera stora mängder elektricitet. Solcellsanläggningar består av solpaneler som behöver placeras på tak, mark eller andra ytor med god exponering för sol. Här gäller det att se över kvadratmeterytan och samtidigt avgöra om platsen får tillräckligt med sol.