Det är välkommet att staden lyckats engagera ett nytt ungdomsråd som kan göra sina röster hörda, initiera egna ärenden och aktivt försöka påverka. 
<@Fotograf>Wilma Eriksson
Det är välkommet att staden lyckats engagera ett nytt ungdomsråd som kan göra sina röster hörda, initiera egna ärenden och aktivt försöka påverka.
Foto: Wilma Eriksson
Foto:

Bild

Ta vara på ungas engagemang

Att Mariehamns stad får ett nytt ungdomsråd är mycket välkommet i tider då ungdomars engagemang i den lokala samhällsutvecklingen bara verkar minska.

Att få fler unga att engagera sig i samhällsutvecklingen är en fråga som äldre politiker försökt knäcka i årtionden utan att egentligen lyckas.

För den som blickar utanför Åland målas nu dessutom en ganska dyster bild upp. Åtminstone i Sverige, där den senaste ungdomsbarometern visar att unga svenskar bryr sig allt mindre om politik.
Fler än var tionde svensk ungdom anser också att demokrati inte i alla lägen är det bästa systemet för att styra ett samhälle. Ungdomars tilltro till politiken och politikerna blir bara lägre – och reaktionen verkar vara att distansera sig från den.

Att utvecklingen ser ut som den gör i Sverige är kanske ingen överraskning, men politiska snedsteg som spär på politikerförakt går att hitta också på Åland.

Förutom att ungdomar i högre grad prioriterar andra intressen är nämligen känslan av att kunna påverka avgörande för samhällsengagemanget, och att från sidlinjen få bevittna solokörande politiker som verkar bry sig mer om sig själva än om något annat hjälper förstås inte saken.

Det finns en poäng med att den stereotypiske äldre politikern med mer erfarenhet är åldersmässigt överrepresenterad när viktiga samhällsbeslut ska fattas, men det ungdomliga perspektivet behöver finnas med – och helt avgörande är känslan av att kunna påverka.

Det är nämligen de som är unga i dag som ska leda beslutsfattandet i framtiden, och engagemang måste odlas i tid.

Med en åldrande befolkning behöver knappast ungdomars engagemang för, och intresse av, Åland motarbetas på flera håll, och det är därför mycket välkommet att Mariehamn, på initiativ av stadens politiker, sedan årsskiftet har ett nytt ungdomsråd.

Så här långt har ungdomsrådet haft två möten. På ett av dem träffade man stadsmiljösektorn och och fick lämna synpunkter på hur Lilla holmen ska utvecklas.

Enligt stadens ungdomsledare verkar det inte heller ha varit särskilt svårt att fylla de tolv platserna i rådet. Intresset finns därute bara det ges plats, och man får verkligen hoppas att politikerna tar vara på engagemanget.

Inte genom att ge full tillgång till någon kärnvapenknapp, men genom att lyssna, beakta och involvera.
Det finns i dag en bred skala av frågor som i framtiden kommer att påverka unga personers liv och det är därför helt avgörande att deras röst blir hörd.

Lika viktigt är det att det lokala samhällsengagemanget inte koncentreras till en för liten grupp människor, som då indirekt fattar alla politiska beslut i samhället. Den som följt åländsk politik under tid kan lätt få den känslan, att en snäv krets kontrollerar det politiska Åland. Inget ont om deras engagemang, men en bredare palett av ansikten hade antagligen gjort gott för utvecklandet av det åländska samhället.

I tider då sociala medier slukar tid behövs också flera betydelsefulla sammanhang och forum för ungdomar. Nu får de ett politiskt sammanhang där de kan göra sina röster hörda, initiera egna ärenden och aktivt försöka påverka.

Hoppas bara att någon lyssnar.

Kevin Eriksson

Hittat fel i texten? Skriv till oss